Stoletá babička se už padesát let léčí na vysoký tlak.

Má ráda řízky, bůček a uzené. Neuvěřitelných sta let se dnes dožila Liduša Gajdová, která žije v Domě s pečovatelskou službou na Hladnovské ulici v Muglinově. Mezi gratulanty byli také zástupci městského obvodu Slezská Ostrava.

Paní Liduška žije v muglinovské DPS už patnáct let. Má zde svůj dvoupokojový útulný byt, ve kterém jí prý docela nic nechybí. "Dívám se na televizi, sleduji všechny možné seriály jako Ulici nebo Ordinaci v růžové zahradě, moc ráda mám také Poštu pro tebe. Čtu také noviny, takže jsem docela v obraze, co se kde děje," říká babička, které však kvůli špatnému sluchu musí některé pasáže dovyprávět její osmašedesátiletý syn Radomír.
"Když se sem maminka před patnácti lety stěhovala, byla nešťastná, ale během dvou let si zvykla. Má tady všechno, co potřebuje, vzorně se tady o ní starají. jen kamarádky už tady nemá. Dvě odešly do penzionu, jedna zemřela," říká syn Radomír.
Paní Liduška je vdovou už šedesát let. Od roku 1949, kdy ji navždy opustil její manžel, žije sama. Vyučila se švadlenou, dlouhé roky pracovala jako prodavačka v trafice na Zborovské ulici v Moravské Ostravě.
A jaký má paní Liduša lék na dlouhověkost? Nikdy jsem nepila alkohol, nekouřila, ale na druhé straně jsem měla a mám ráda vepřové, uzené, řízky, zelí, brambory a další dobrůtky. Bílé maso mě naučili jíst teprve před dvěma lety, nikdy předtím jsem ho však nejedla," usmívá se babička a s humorem dodává, že se už padesát let léčí na vysoký tlak.
"Stoletá jubilantka má jednoho syna, dva vnuky a jednoho pravnuka. Mamince už dva roky kupujeme pupalku, kterou pravidelně užívá. Možná i proto je tak čiperná," doplňuje pan Radomír.
Starosta obvodu Antonín Maštalíř, který babičce popřál mnoho zdraví, spokojenosti a předal jí nádhernou kytici a dárkový koš, je rád, že na Slezské žijí tak skvělí a vitální lidé. "Moc mě také těší, že tito lidé žijí v tak důstojném prostředí a že se o ně zdejší zaměstnanci pěkně starají," uzavřel starosta.

Marie Stypková

Foto/ Marie Stypková