Rok 2013 a starší

Nízkoprahové a poradenské centrum v Kunčičkách otevřeno

Nízkoprahové a poradenské centrum na ulici Holvekova v Kunčičkách bylo slavnostně otevřeno v pondělí 19. listopadu. Městský obvod Slezská Ostrava ve spolupráci s Diecézní charitou ostravsko-opavskou nyní nabízí v prostorách centra odbornou poradenskou činnost i sociální služby. V objektu mohou děti navštěvovat nejrůznější zájmové kroužky i doučování, využívat internet nebo si jen hrát. „Jde o jedinečné zařízení v rámci celé republiky. Jsem rád, že tak můžeme společně s dalšími partnery pomoci integraci obyvatel lokality v Kunčičkách,“ řekl starosta Slezské Ostravy Ing. Antonín Maštalíř při slavnostním otevření centra. Připomenul, že v nově zrekonstruovaném domě kdysi sídlil obecní úřad. „Na opravu se podařilo shromáždit finanční prostředky, o kterých se nám ani nesnilo,“ konstatoval starosta. Výstavba stejně jako provoz střediska jsou financovány z prostředků Evropské unie.

Nová zahrada v MŠ Komerční

Nová zahrada v MŠ Komerční

Vstupní byty v Muglinově

Slezská Ostrava má ojedinělé zařízení. Vstupní byty pro lidi, kteří mají zájem dostat se z nepříznivých životních situací.

Velikonoční veselí seniorů. Tanec a zpěv v Muglinově

Slezskoostravští senioři oslavili příchod jara v muglinovském kulturním domě ve čtvrtek 21. prosince. Na akci nazvané Velikonoční veselí seniorů hrála k tanci skupina Mirabel, představil se také folklórní soubor Odra, který si do Muglinova připravil vystoupení dětí i seniorů. Nechyběla ani přehlídka lidových krojů. „Stalo se už tradicí, že pro naše seniory ve Slezské Ostravě organizujeme v předjaří nějakou slavnost,“ řekla místostarostka MUDr. Hana Heráková. „Všichni se na ni vždycky už těšíme. Není nic hezčího než vidět aktivní seniory, jak se skvěle baví. Tančí se skutečným zápalem, a když je v programu volná chvilka, zpestří ji svým zpěvem,“ ocenila bavící se seniory místostarostka.

Jubilanti slavili v Muglinově 18. 4. 2013

Jubilanti, kteří v těchto měsících oslavili 80 a 85 let, se sešli na tradiční slavnosti v muglinovském kulturním domě. Slavnost připravuje pro seniory Úřad městského obvodu Slezská Ostrava vždy dvakrát ročně. Na jaře a na podzim. Do sálu kulturního domu přišlo odpoledne ve čtvrtek 18. dubna několik desítek jubilantů. „Celkem jich bylo sezváno devadesát,“ řekl spolupracovník úřadu Zdeněk Martínek, který jednotlivým seniorům k jejich výročí blahopřál a rozdával jim závěsnou keramiku v podobě slezskoostravské radnice. Oslavenci si poslechli vystoupení dětí z umělecké školy v Muglinově a čekalo je malé pohoštění. „Jste hlavními hrdiny dnešního setkání, chceme vám poděkovat za to, jak vychovávali děti, starali se o domov a celý život pracovali,“ řekla jubilantům slezskoostravská zastupitelka Mgr. Ludmila Ohnheiserová.

Osmé setkání Hrušovanů bylo dojemné.

Na dnes už zničený Hrušov si zavzpomínalo na čtyři sta účastníků Hrušov (30. 5. 2009)/ Také VIII. setkání Hrušovanů, které se konalo v sobotu 30. května, předčilo veškerá očekávání pořadatelů. V Kulturním domě Petřkovice se sešlo téměř 400 rodáků, obyvatel a přátel Hrušova - kdysi krásného městyse s bohatým kulturním a sportovním vyžitím, dnes území Nikoho. Její zkázu dovršily povodně v roce 1997.

Adventní koncert v Hrušově přispěl k záchraně kostela.

Ach, mé srdce, tvrdá skálo, ach, jednou lámej se! Hrušov/ Ve smyslu těchto veršů zazněly 18. prosince 2009 v podvečer v kostele sv. Františka a Viktora v Ostravě Hrušově skladby Adama Václava Michny z Otradovic a dalších barokních i moderních umělců. V ten den byla skutečně veliká zima. Dá se dokonce říci, že mrzlo, až praštělo.

Stoletá babička se už padesát let léčí na vysoký tlak.

Má ráda řízky, bůček a uzené. Neuvěřitelných sta let se dnes dožila Liduša Gajdová, která žije v Domě s pečovatelskou službou na Hladnovské ulici v Muglinově. Mezi gratulanty byli také zástupci městského obvodu Slezská Ostrava.

Staronovým starostou Slezské Ostravy se stal senátor Antonín Maštalíř.

Slezská Ostrava/ Ustavující schůze Zastupitelstva městského obvodu Slezská Ostrava pro volební období 2010 - 2014 se konala dnes od 8 hodin v prostorách slezskoostravské radnice. Další čtyři roky povede městský obvod Slezská Ostrava koalice ČSSD, ODS a KDU-ČSL. Staronovým starostou byl zvolen senátor ing. Antonín Maštalíř (ČSSD), funkci prvního místostarosty a statutárního zástupce starosty obhájila MUDr. Hana Heráková z ODS, která bude mít na starost odbor financí a rozpočtu, odbor majetkové správy, odbor územního plánování a stavebního řádu, dále odbor technické správy komunikací, zeleně a hřbitovů a také odbor školství a kultury. Druhým místostarostou se stal ing. Petr Janíček z ČSSD. Ten bude řídit odbor technické správy budov, investice a oddělení pro obnovu a rozvoj obvodu. Zastupitelstvo schválilo také dva uvolněné členy rady pro specifické úkoly v obvodu, a to Radomíra Mandoka z ODS a Petra Zezulčíka z ČSSD. Dalšími členy jedenáctičlenné rady se stali MVDr. Barbora Gacková - Jelonková (ČSSD), ing. Petr Škapa (ČSSD), ing. Miroslav Vrána (ČSSD), ing. Vladimír Cigánek (ODS), Ivo Vlček (ODS) a PhDr. Miriam Prokešová, Ph. D. (KDU-ČSL). Marie Stypková

Slezskoostravský hrad.

Slezskoostravský hrad.

Povodně

Povodně 2010 a 1997

Liskova vila se poprvé představila veřejnosti

Liskova vila se poprvé představila veřejnosti. V domě jsou původní vypínače, zásuvky, zasouvací dveře i unikátní kotel. Národní kulturní památka - funkcionalistická perla Ostravy z 30. let 20. století byla poprvé ve své historii zpřístupněna široké veřejnosti.

Pamětní list pro deváťáky

V pondělí 25. června se naplnily prostory obřadní síně slezskoostravské radnice žáky základních škol městského obvodu, kteří ukončili školní docházku.

Lenka Filipová vyprodala slezskoostravskou radnici 21.3. 2013

Po dva večery za sebou mohli fanoušci Lenky Filipové přijít na její koncert na slezskoostravské radnici. Oba koncerty ve dnech 20. a 21. března byly vyprodány v rekordně krátkém čase. První byl vyprodán během dvou hodin, druhý pak během osmačtyřiceti hodin. „To mám radost. Myslím si, že jde o výsledek docela dlouhodobé práce,“ řekla zpěvačka, která na slezskoostravské radnici koncertovala vůbec poprvé ve své kariéře.

Svátek dýní a strašidel

Pátý ročník akce nazvané Svátek dýní a strašidel se konal letos ve středu 17. října. Jako každoročně slavnost pořádala ZŠ Bohumínská, jejím garantem bylo Statutární město Ostrava. Halloweenský průvod se vydal od slezskoostravské radnice, přes Masarykovo náměstí na Slezskoostravský hrad. Všechny děti i dospělé, kterých bylo více než vloni díky slunečnému počasí, přivítal ředitel školy Mgr. Radek Pollo a vedoucí odboru kultury a školství Mgr. Kateřina Michalíková.

Marie Filipská oslavila 101 let

Marie Filipská, uživatelka Domova pro seniory Kamenec, oslavila 101. narozeniny. Narodila se 1. října 1911 v Ostravě. Gratulovat za obvod Slezská Ostrava přišli paní Filipské starosta Ing. Antonín Maštalíř, místostarostka MUDr. Hana Heráková a Zdeněk Martínek. „Paní Filipskou jsme navštívili už loni, když slavila sté narozeniny. Je to příjemná paní, bohužel už nechodí, nicméně se stále zajímá o dění v okolí, alespoň televize na pokoji ji spojuje se světem “ řekla místostarostka MUDr. Hana Heráková. „Je dobré vědět, že v prostředí domova na Kamenci se naši senioři cítí příjemně a spokojeně“ dodala místostostarostka. Od gratulantů dostala Marie Filipská kytici a dárkový koš.

Václav Hudeček

Václav Hudeček koncertoval na radnici – 15. 5. 2013

Prvnáčci do prvních tříd

2012/2013, 2013/2014

Antonie Adamčiková oslavila sto let – 31. 5. 2013

Životní jubileum sto let oslavila v Domově pro seniory Kamenec Antonie Adamčiková. Narodila se 1. června 1913. Oslavenkyni přišli pogratulovat starosta Slezské Ostravy Ing. Antonín Maštalíř, místostarostka MUDr. Hana Heráková a Zdeněk Martínek. „Žije se mi tady dobře,“ svěřila se jubilantka gratulantům, od kterých dostala kytice a také velký dárkový koš.