ŠKOLA ARCHITEKTURY V OSTRAVĚ

12/9 2012

18. 12. 2009 – 31. 1. 2010

Práce studentů a učitelů VŠB, katedry architektury

Výstavu pořádala ve spolupráci se Slezskoostravskou galerií Katedra architektury na Fakultě stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava - nejmladší a nejmenší škola architektury a stavitelství v České republice. Byla založena v dubnu roku 2006, kdy získala akreditaci bakalářského stupně studia a v červnu 2008 pak i magisterský stupeň studia. Nadějně připravuje akreditaci evropskou a má ambice stát se inspirativním učilištěm pro velkou Ostravsko-karvinskou aglomeraci a spolupracovat s významnými školami architektury v blízkých polských městech Gliwicích a Opole.

ŠKOLA ARCHITEKTURY V OSTRAVĚ

Ve čtyřech ročnících bakalářů studuje téměř 400 posluchačů. Jejich diplomová práce s projektem pro realizaci stavby a dalšími základními znalostmi zaručuje výkon kvalifikovaného odborníka ve stavebnictví. To je dáno integrací architektonických, stavitelských i teoretických předmětů od počátku studia.

Magisterský program studia architektury je velmi náročný. Po ukončení bakalářského studia vyžaduje výtvarný talent a znalosti z teorie a dějin umění a architektury. Na tomto stupni studuje ve dvou ročnících jen 33 studentů, kteří mohou získat titul Ing. arch. Maximální počet studentů v jednom ročníku magisterského studia je 30.

Vedle řady přípravných teoretických a ryze technických disciplin, které vyučují ve spolupráci s katedrou architektury další příslušně specializované katedry Fakulty stavební, je na katedře architektury kladen hlavní důraz na ateliérovou tvorbu, s jejímiž základy se studenti seznamují již v prvním roce studia. Na bakalářském stupni studia získávají studenti základní vědomosti a dovednosti architektonické tvorby v návrzích staveb pro bydlení a občanskou vybavenost. Ateliérová tvorba magisterského studia se člení dle profesních zvyklostí na tvorbu architektury, urbanismus, krajinu a scénu.

Ateliérovou tvorbu doplňují další výtvarně zaměřené předměty jako je architektonické kreslení, modelování a architektonická kompozice.

Výstava „ŠKOLA ARCHITEKTURY V OSTRAVĚ“ představila výuku oboru architektura a stavitelství na bakalářském i magisterském stupni. Vystaveny byly studentské práce ze základů architektonického navrhování, ateliérové tvorby, architektonické kompozice, modelování a kreslení.