OBRÁZKY ZE SLOVÁCKA

13/9 2012

29. 1. – 27. 2. 2011, prodlouženo do 6. 3.

František Horenský, Historické fotografie

Výstava ve Slezskoostravské galerii byla věnovaná novináři, učiteli a především fotografovi Františkovi Horenskému. Je to osobnost možná trochu zapomenutá, ale jeho fotografie jsou malebným svědectvím života na moravské vesnici na přelomu devatenáctého a dvacátého století.

OBRÁZKY ZE SLOVÁCKA

František Horenský se narodil roku 1866 v Pašovicích, což je vesnice poblíž Uherského Hradiště. Měl osm sourozenců a jen čtyři z nich se dožili dospělého věku. František byl nadaný a studoval na olomoucké teologické fakultě. Po dvou letech se rozhodl školu změnit a odešel na filozofii do Prahy. Tento odvážný krok nepotěšil rodiče, kteří Františka odmítli na studiích filozofie finančně podporovat. Vrací se tedy domů na Slovácko, kde nastoupil jako učitel na obecné škole. V té době začal fotografovat a psát.  Přispíval především do Slováckých novin a Moravské orlice. Jeho první kniha vyšla v roce 1894.

„Pro etnografa mají Horenského fotografie a články především dokumentární význam“, říká PhDr. Romana Habartová, autorka výstavy. „Často jde o záznam obyčejů, které už zanikly. Autor prokázal výjimečný pozorovací talent a schopnost postihnout atmosféru rodinného života i venkovských slavností.“ Na výstavě si můžeme na fotografiích prohlédnout tradiční oděv pro všední i sváteční příležitosti, svatby, pohřby, odvedence na vojnu, hry dětí na pastvě i krajinu na Uherskohradišťsku.

plakát

17-64929.jpg 18-53741.jpg
19-0019.JPG 20-0002.JPG 21-0037.JPG