Antonín Gavlas – Levitace

13/9 2012

10. 5. – 17. 6. 2012

obrazy, smalty, fotografie

Ostravský výtvarník Antonín Gavlas je kulturní veřejnosti dobře znám z desítek výstav, jimiž se prezentoval v naší republice i v zahraničí. Jeho malířská díla jsou navíc velmi charakteristická používáním ojedinělé voskové malířské techniky enkaustiky, která pochází ze Starého Egypta.

Antonín Gavlas – Levitace

Autor zpracovává různá témata, ztvárňuje krajiny, figury, detaily přírody, ale nikdy nejde jen o reálný zápis, spíše jsou to poloabstraktní kompozice složené ze stylizovaných útržků vnějšího světa. V jeho dílech jde většinou o podivný, neskutečný prostor, složený v autorově fantazii z geometrických obrazců a přírodních struktur. Celková kompozice je tvořena prolínáním několika rovin a obraz pak působí jako průhled do tajemného, snového prostoru, vtahujícího diváka do kosmických dálav lidské fantazie. Většina Gavlasových kompozic je situována vertikálně, jde o jakési podvědomě směřování vzhůru, o hledání tajemství v nekonečných výšinách, sen o jednotě Země a kosmu.

Antonín Gavlas se však kromě malby věnuje i dalším výtvarným technikám, hlavně keramice a fotografii, ale navíc také plastice a smaltu. Navíc je i organizátorem různých projektů – založil mezinárodní sochařské sympozium v Ostravě-Plesné, sympozium smaltu ve Vítkovicích anebo organizoval v naší galerii před dvěma roky úspěšnou výstavu ostravských výtvarníků nazvanou „Ostrava z druhé strany“.

Na jeho letošní autorské výstavě, která se jmenuje „Levitace“ uvidíme nejen obrazy, ale také smalty a hlavně fotografické koláže, ve kterých se „fantastično“, snovost a tajemství zrcadlí nejzřetelněji. Tyto fotografické obrazy vznikají většinou digitálními úpravami základního fotografického materiálu a s původním, reálným motivem již nemají mnoho společného. Vytvářejí představu nových dimenzí, iluze světelných chrámů, průniky vzdálených světů, ve kterých se vznášejí – levitují – symboly naší reality.

Autor o své tvorbě říká:

„Vlastně ani nic jiného, než svoje sny, nemaluji. Celý život je „o snech“ – o tom, co chci dělat, koho chci potkat, co chci říct… Představy a sny jsou živnou půdou nejen pro umění, ale snad pro celou existenci člověka.   Realita dnešního světa je sice hodně bohatá, ale kdyby nebylo snů, byla by příliš chudá.

Příloha:

pozPlakatLevitGavlas