ARTPOKALYPSA

26/3 2013

Marek Nenutil, 28. 3 – 21. 4. 2013,

vernisáž 28. 3. 2013 v 18:00 hodin

ARTPOKALYPSA

Marek Nenutil se narodil v roce 1978. Již od malička na něm bylo znát, že mu v žílách koluje výtvarné umění. V roce 1992 ho oslovil tepající pouliční život a začal se věnovat graffiti. To mu ostatně zůstalo, malováním ve veřejném prostoru se zabývá dodnes. Marek Nenutil, známý také jako Openmindz360 je známým představitelem neoficiální výtvarné scény na Ostravsku, ovšem jeho tvorbu nelze zužovat pouze na streetart.

Kromě malby větších pláten olejovými, akrylovými či aerosolovými barvami tvoří také skulptury, prostorové instalace, trojrozměrné dekorace, loutky, navrhuje oblečení a dokonce ilustroval několik knih. Umělecky ztvárnil již několik desítek interiérů a další stále přibývají.

Založil dnes už zaniklou uměleckou skupinu Heroes a několikrát se ukázal v televizních pořadech (Kultura, Salon, Letadlo), ve kterých jako správný prezentoval své dílo. Vystavoval jak v České republice, tak v zahraničí a jeho obrazy a díla jsou zastoupeny převážně v soukromých sbírkách.

 

Na vernisáži zaznělo:

Openmindz360° je nejen úderným uměleckým pseudonymem – Marek Nenutil aka Openmindz360°. Přestože koncové „z“ dodává jinak poněkud vágnějšímu spojení dvou slov open-mind (tedy „otevřená mysl“) jistý apel nervóznosti již při samotném vyslovení a zaznění autorova uměleckého jména, zásadní důraz setrvává spíše v přídomku 360°, který význam pseudonymu trefně dotváří. Openmindz 360° se tak stává kompletní metaforou celé umělecké tvorby a osobnosti Marka Nenutila – autonomního, nezávislého vizuálního umělce s neodmyslitelnou streetartovou minulostí, který svou proklamovanou „otevřeností“ odhaluje podvědomé či skryté obsahy kolektivního vědomí a vizí naši budoucnosti bez ohledu na to, na jakou stranu se vydáme. Otevřenost u Openmindz360° totiž panuje v celé šíři jeho práce – v přístupu k okolnímu světu, v (tímto přístupem objevených) tématech a v užití různých uměleckých médií a prostředků, které tyto náměty zpracovávají.

Nová série obrazů a objektů se vyznačuje právě posunem k jasnějšímu vyjádření tohoto procesu odhalování, jak v rovině autorského výrazu, tak preciznější artikulací tématu. Počátkem Openmindzovy tvorby je inspirace našim postkatastrofickým zhýralým světem a životem, který nás obklopuje a jehož znaky neseme v našem podvědomí. Openmindz360° je fascinován starými věcmi, které hledá a nachází v opuštěných ostravských industriálních prostorech či lesích, respektive odlehlými místy, které pro svou potřebu fotograficky dokumentuje. „Jsou to pro mé vnímání krásné věci. Jen si je musí člověk oblíbit, nebo si je najít. Nesmí se toho bát“, shrnuje. Tyto zapomenuté, ztracené věci jsou v podstatě symbolem onoho „neodkrytého“, které Openmindz 360° ve svých obrazech a objektech otevírá a zobrazuje tak bizarní svět, jenž nás ve skutečnosti obklopuje. Díla neskrývají samotné drama zbavování se simulaker současné mainstreamové vizuální kultury, jejích forem zobrazovaní a patologického zkrášlování prázdného či ošklivého. Prostupování na skryté vizuální roviny kultury se děje prostřednictvím silné, dějem nasycené a symbolikou nabité obrazové narace. Každý jednotlivý význam je redukován na výraznou, až vyhrocenou expresivní zkratku. Prostor obrazu je charakteristicky dvojaký – v popředí situovaný děj se odehrává na často zploštělém pozadí interiérů půd či sklepení všemožných „domů hrůzy“. V popředí dominantní radikální expresivní figurace jak v případě malířských pláten, tak v případě komponovaných „objektů-vitrín“ zachycuje sedimenty postmoderního lidského dramatu, které autor odkrývá s jasným kritickým postojem. Opakující se symboly kříže, nákupních vozíků, barelů a plynových lahví či bomb, prostupují napříč celou sérií obrazů. Objekty jdou v míře své apokalyptické vize ještě dál a boří veškeré iluze o současné umělecké praxi a provozu. Tyto dřevěné vitríny, vytvořené speciálně pro prezentaci Nenutila v rámci expozice jeho zastupující pražské The Chemistry Gallery na Art Prague 2013, zobrazují jakýsi „horor“ současného trhu umění. Art Basel či Documenta, jakožto představitelé prestižních veletrhů jsou v Openmindzových vitrínách podobné spíše postkatastrofickému stánku, kde pár přeživších ve zbrani chrání již tak zcela zdeformované torzo kdysi nablýskaného světa. Zdá se tedy, že ArtPokalypsa, jakožto autorův osobní vzdor, se tedy ptá po samotném smyslu všudypřítomné falešné krásy, nablýskanosti jak světa umění, tak civilizačních stereotypů jako takových.

Prezentovaný celek vyznívá vyváženým dojmem s jasnou, byť v jistém smyslu pesimistickou autorskou vizí a výrazným výtvarným názorem, který se odmítá vézt na vlně „poptávaného“ a „dekorativního“.

Pavla Kubesa, kurátora The Chemistry Gallery, Praha

 

KUSY DOLŮ VE SLEZSKOOSTRAVSKÉ GALERII

ARTOKALYPSA. VÝSTAVA MLADÉHO VÝTVARNÍKA MARKA NENUTILA

 

Ostravský výtvarník Marek Nenutil (1978) s uměleckým pseudonymem Openmindz 360° vystavoval ve dnech 28. března až 21. dubna ve Slezskoostravské galerii.

Výstava dostala jednoznačný název: ArtPokalypsa. Návštěvníci galerie mohli vidět kromě Nenutilových nových obrazů, vzniklých převážně v letošním roce, i nejrůznější vitríny plné posbíraných kostí či velkou hromadu věcí, nejvíce připomínající skládku. V galerii byly staré barely, pneumatiky či tlející listí. „Vše je inspirováno okolními opuštěnými ostravskými doly,“ vysvětloval Nenutil význam svých objektů. „Bývalé doly často navštěvuji a sbírám artefakty, které pak vystavuji v boxech. Zrezivělé věci, dřívka i kosti. Pocházejí z Ostrama, Dolu Petr Bezruč nebo také z Dolu Heřmanice,“ svěřil se autor. Za své zvláště oblíbené místo označil právě Důl Petr Bezruč ve Slezské Ostravě. „Je to ale bohužel místo, které je kvůli sběračům kovů i bezdomovcům hodně zpustošené. Budu se tam ovšem muset vydat brzy znovu, artefakty už mi docházejí. Hned jak se na jaře oteplí, vydám se na další lov,“ plánoval Nenutil. Petr Hájek z pražské galerie The Chemistry Gallery během vernisáže připomenul, že Nenutilovy práce byly zastoupeny i na veletrhu současného umění Art Prague, který se konal v Praze v měsíci březnu. „Nenutilova díla kupují respektovaní sběratelé,“ konstatoval Hájek. Marek Nenutil alias Openmindz 360° má za sebou úspěšné výstavy v Galerii Kotelna Karlín (2012), v pražské Galerii Nábřeží (2006) nebo v ostravských výstavních síních Galerie Fiducia (2005) nebo Galerii Černý pavouk (2001).

 

Jan Král. Slezskoostravské noviny, květen 2013, s. 5