HRUŠOVSKÝ BROWNFIELD OČIMA STUDENTŮ FAST OSTRAVA

30. 3 – 30. 4. 2013 Radnice Slezská Ostrava Ode dne 20. 3. 2013 do 30. 4. 2013 byla v prostorách prvního patra Slezskoostravské radnice výstava prací studentů VŠB TU-Ostrava, Fakulty stavební, zaměřená na využití rozsáhlých ploch brownfieldů v Hrušově.

Fast v Ostravě řešil projekt s názvem „Partnerství pro české brownfieldy“ , r.č. CZ.1.07/2.4.001/17.0033 s podporou finančních prostředků Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu. Projekt se zabýval specifikací brownfieldů a možnostmi jejich opětného zapojení do života města. V rámci projektu probíhají odborné semináře, studentské workshopy a je organizováno zapojení studentů na krátkodobé praxe.

 

Podzimní workshop byl zaměřen na problematiku možného využití opuštěných a devastovaných ploch v Hrušově. Jednalo se o plochy:

- bývalého chemického závodu v Hrušově

- bývalé zóny bydlení (dělnická kolonie dolu Stachanov a chemického závodu)

- areálu dolu Stachanov

- sociální brownfield kolem Staré cesty.

 

Studenti Fakulty stavební (obory Architektura a Městské inženýrství) se pokusili po provedení podrobné prohlídky lokalit, zjištění historie a na základě výkladů vlastníků jednotlivých areálů najít řešení, která by dovolila zapojení ploch do života města.

 

Ing. arch. Hana Paclová, Ph.D.

 

 

VÝSTAVA STUDENTŮ O HRUŠOVĚ

Od 20. března do 30. dubna se konala v prostorách slezsoostravské radnice výstava studentů VŠB-TU Ostrava, Fakulty stavební. Výstava byla zaměřena na využití rozsáhlých ploch brownfieldů v Hrušově. Studenti se ve svých pracích pokusili vymyslet, jak zapojit dnes devastované území zpět do života města. „Spolupráce mezi obvodem Slezská Ostrava a VŠB-TU probíhá už pět let a je pro obě strany je velmi přínosná. Studenti si mohou vyzkoušet na konkrétních projektech to, co se ve škole naučili,“ říká slezskoostravský zastupitel Ing. Jiří Šárek. Obvod Slezská Ostrava zase díky studentům získá vhodně podklady pro případné investory. „Náměty a nápady studentů můžeme dále rozpracovávat v odborných komisích obvodu. Slezská Ostrava se svojí velkou rozlohou má v katastru spousty podobných míst, jakými jsou brownfieldy v Hrušově. Je dobře, že spolupráce mezi obvodem a vysokou školou bude i nadále pokračovat,“ konstatuje Šárek.

 

Jan Král. Slezskoostravské noviny, květen 2013, s. 5