PLEJ!

23/7 2013

19. 7. – 15. 9. 2013

Vernisáž 18. 7. 2013 v 17:00 hodin

PLEJ!

Výstava PLEJ! navazuje na sérii putovních skupinových výstav (Ruka Ruku myje – Galerie Aula, FaVU, Brno 2012; Alchymie – Galerie klášterního kostela, Sokolov 2013), které v uplynulých letech realizovala nezávislá pražská galerie The Chemistry Gallery. The Chemistry Gallery – mladý kreativní prostor – je galerií, která se zaměřuje na podporu mladého vizuálního umění. Filosofií The Chemistry Gallery je systematická, dlouhodobá podpora a spolupráce s vybranými mladými umělciV rámci vlastní kurátorské činnosti The Chemistry Gallery vyhledává talentované umělce napříč uměleckými žánry a médii uměleckého vyjádření, se kterými buduje a rozvíjí uměleckou spolupráci, výstavní činnost a odbornou kritickou reflexi jejich umělecké tvorby. Výstava PLEJ!, kterou se Ostravskému publiku představuje několik zajímavých a místnímu (ostravskému) prostředí méně známých českých a slovenských autorů, kteří žijí a tvoří převážně v Praze, prezentuje umělce, kteří začínají být neodmyslitelnou součástí mladé vizuální scény.

Smysl vespolné prezentace těchto tvůrců tak nespočívá v přísné kurátorské koncepci, která by sledovala určité či hypotetické téma napříč tvorbou jednotlivých umělců. Výstava tak vyjadřuje spíše touhu položit několik otázek, vytvořit testovací prostředí, které ověří životaschopnost uměleckého směřování prezentovaných tvůrců. „PLEJ!“ tak neznamená pouze zvolání, které nás vyzývá ke „hře“ jakožto určitému principu umělecké tvorby, ale je i imperativem slovesa plít, apelem na naše recepční divácké schopnosti, tvůrčí síly a jejich možnost „vyčistit od plevele“ často přeplněnou a někdy „zaneřáděnou“ scénu současného umění. Věřme, že PLEJ! již skutečně je jedním z čistých a plodných záhonů, které přináší první úrodu.

SEDMERO NADĚJNÝCH VÝTVARNÍKŮ VE SLEZSKOOSTRAVSKÉ GALERII

Výstava nazvaná Plej! otevřena do půli září

V galerii vystavují:

Jan Kaláb

Michal Škapa

Samuel Paučo

Barbora Maštrlová

Jakub Švéda

Pavel Příkaský

Tomáš Jetela

Ve čtvrtek 18. července byla ve Slezskoostravské galerii zahájena výstava sedmi mladých výtvarníků nazvaná PLEJ!

„Na výstavě se ostravskému publiku představuje několik zajímavých a místnímu prostředí méně známých českých a slovenských autorů. Ti ovšem začínají být neodmyslitelnou součástí mladé vizuální scény,“ říká o výstavě její kurátor Mgr. Pavel Kubesa z pražské The Chemistry Gallery. Tato galerie se soustřeďuje na systematickou a dlouhodobou podporu a spolupráci s vybranými mladými umělci. Galerie již uspořádala několik putovních výstav mladých nadějných umělců v celé České republice, současná výstava ve Slezské Ostravě je jednou z nich. „Výběr autorů je udělaný tak, že zde vystavují od těch nejmladších po již zaběhnutá jména,“ říká Kubesa. K těm zaběhnutým počítá například Michala Škapu a Jana Kalába, který je významným představitelem české street art a graffiti scény. K začátečníkům naopak patří Pavel Příkaský a Tomáš Jetela. „Objevili jsme je už na škole a už během studií jsme s nimi začali pracovat,“ konstatuje Kubesa. Výstava je v galerii jakoby rozdělena na tři části – tu první tvoří street art a graffiti, druhou procesuální malba a třetí figurální malba. Zvláštností je dílo Samuela Pauča, Který mimo jiné vystavuje i desítky zabarvených malířských rukavic. Z nich vznikl v galerii jakýsi koberec. „Samuel si rukavice po použití odkládá dlouhá léta bokem a potom je takto instaluje, vypadá to velmi zajímavě,“ oceňuje výtvarníkův nápad Pavel Kubesa. Zároveň přiznává, že jako kurátor Měl nejprve obavy z členitého prostoru ve Slezskoostravské galerii. „Ten prostor je na jednu stranu krásný, na druhou problematický. Na spoustě stěn jsou okna, výklenky, stojí zde socha sv. Jana Nepomuckého a podobně. Zezačátku jsem měl veliký strach, jak to všechno půjde k sobě, ale nyní myslím, že vše výborně funguje,“ uvádí Kubesa. Výstava Plej! bude ve Slezskoostravské galerii otevřena do 15. září.

 Jan Král. Slezskoostravské noviny, září 2013, s. 5