Slavné vily zemí Visegradské čtyřky a Slovinska

19/4 2013

vernisáž, 25. 4. 2013 v 17:00 hod.

Slezskoostravská galerie

Slavné vily zemí Visegradské čtyřky a Slovinska

Slavné vily zemí Visegrádské čtyřky a Slovinska

O jedinečné tváři moderní vilové architektury v obrazech, fotografiích, plánech a příbězích o architektech, stavebnících a stavitelích.

 

Na radnici městského obvodu Slezská Ostrava bude od 26. 4. do 25. 5. 2013 pořádána výstava Slavné vily zemí Visegrádské čtyřky a Slovinska. Výstava se koná pod záštitou senátora a starosty městského obvodu Slezská Ostrava Ing. Antonína Maštalíře.

Po několikaleté badatelské a autorské práci předních odborníků – historiků dějin umění a architektury, památkářů, archivních pracovníků, kronikářů a dalších byl zpracován ucelený soubor vilové architektury a architektury rodinného bydlení v jednotlivých krajích ČR a souhrnně potom v celé republice. Výsledkem bylo vydání publikační edice a realizace souboru výstavních expozicí. Tato práce českých, moravských a moravskoslezských odborníků a nakladatele FOIBOS podnítila zájem o zpracování této oblasti architektonického dědictví v okolních zemích – Slovensku, Polsku, Maďarsku a Slovinsku. Tak vznikl projekt Slavné vily zemí Visegrádské 4 a Slovinska, jehož výstupy budou

od 27. května do 30. června 2013 prezentovány v Bruselu sérií výstav v Evropském parlamentu, Pražském domě, Maďarském kulturním středisku, na Fakultě architektury, Plzeňském domě a dalších místech.

V předvečer této společné bruselské prezentace mají možnost Ostravané a hosté Ostravy navštívit reprezentativní výběr Slavných vil zemí V4 a Slovinska na výstavě ve Slezské Ostravě. Na společné výstavě je každá ze zemí Visegrádské čtyřky a Slovinska představena 16 stavbami, prezentujícími nejvýznamnější vily a rodinné domy od XIX. století po dnešek, které představují jedinečnou část architektonického dědictví.

 

Tisková zpráva vydaná Foibos, a.s.

 

Výstavu připravily:

FOIBOS a.s. Praha (CZ) ve spolupráci a za podpory Foibos Bohemia o.p.s. (CZ), Magyar Építőművészek Szövetsége (HU), Muzea Architektury ve Wrocławi (PL), SPOK – spolek pro ostravskou kulturu, Slezsko ostravská galerie

 

Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie.

 

SLAVNÉ VILY VE SLEZSKOOSTRAVSKÉ GALERII

 

Od 26. dubna do 2. června se koná ve Slezskoostravské galerii výstava Slavné vily zemí Visegrádské čtyřky a Slovinska. „Ve Slezskoostravské galerii jde o světovou premiéru výstavy, teprve až koncem května bude stejná výstava jen s anglickými texty otevřena v Evropském parlamentu v Bruselu,“ říká za pořadatele Ing. arch. Tadeáš Goryczka. Návštěvníci galerie mohou zhlédnout zajímavé i slavné vily pěti evropských zemí i s patřičnými odbornými komentáři. „Jedná se o historické objekty i o vily zcela moderní,“ dodává Goryczka. Z každého státu vybrali autoři zhruba dvě desítky zajímavých vil. Projekt mapování slavných vil vznikl v České republice, později se rozšířil i do dalších evropských zemí. Výstavu pořádají FOIBOS BOOKS, SPOK a městský obvod Slezská Ostrava. Výstava se koná pod záštitou senátora a starosty Ing. Antonína Maštalíře.

 

Jan Král. Slezskoostravské noviny, květen 2013, s. 5