TEXTIL PAPÍR SLOVO - HOTOVO. Michaela Terčová

29/11 2013

13. 11. 2013 – 19. 1. 2014

TEXTIL PAPÍR SLOVO - HOTOVO. Michaela Terčová

Michaela Terčová se narodila v roce 1943 v Olomouci. Soukromě studovala nejdříve u akademického sochaře K. Lenharta a pak na ostravské, olomoucké a brněnské univerzitě. Od roku 1976 vyučovala na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity. Zabývá se volnou textilní tvorbou, kresbou a malbou. Vystavuje od roku 1971.

 

S Kantem Immanuelem můžeme tvrdit, že růže se nám může zdát být růží. Tak bychom i my mohli rozumět papírům Michaely Terčové.

…co je jednou významné, lze dnes pouze tušit…

Na jejích papírech se většinou zjevují věci, které poukazují na svět takový, jaký se jí prostřednictvím věcí ukazuje. Neboť věci vždy odkazují k tomu, k čemu patří, k jakému „světu“ přináleží nebo k čemu slouží. Míša nám tuto strukturu vyjevuje a rozumí jí. Prostřednictvím věcí na svých papírech nám ukazuje to, díky čemu věcem rozumíme. A to je také její a náš svět. Každá věc odkazuje ke světu a obráceně.

…je to nedosažitelné, ale stále přítomné…

Zobrazit to, popsat, je vždy obtížné. Touha zobrazit to, znamená zachytit určité vztahy. U papírů Michaely Terčové velice zvláštní vztahy. Její touha zobrazit vztahy je jiná. Využívá k tomu sice věci z našeho, jejího světa, ale protože to touží zachytit, nemůže to být nikdy zde, neboť je to neviditelné.

…k tomu potřebuje světlo…

 

PS: Já bych na tom nic neměnil, musí se to přijmout, jak to je.

 

Hledat a vylepšovat, ale také někdy znamená riskovat, že porušíš celek.

Vlastně je to celé O nedokončenosti

O neukončenosti

O nekonečnu

O neuchopitelnosti

O nezvládnutelnosti

O neschopnosti

O nepozornosti

O nemožnosti

O nenapodobitelnosti

O nevypočitatelnosti

O nepravidelnosti

O nevyhnutelnosti

O nerovnosti

O nevědomosti

O nekomplexnosti

O netypičnosti

O neurčitosti

O nedoslovnosti

O …

Mgr. Jiří Vávra, vernisáž

 

Michaela Terčová vystavuje svá díla ve Slezskoostravské galerii

TEXTIL PAPÍR SLOVO - HOTOVO

 

Výtvarnice Doc. PaeDr. Michaela Terčová vystavuje od 12. listopadu svoji tvorbu ve Slezskoostravské galerii. Výstavu autorka nazvala Textil Papír Slovo – Hotovo. „Jde především o textil a papír. Ovšem vše zpracované textilní technikou. Papír zpracovávám úplně jinak, než dělají například malíři. Je to moje specifická tvorba,“ prohlásila o vystavovaných dílech Michaela Terčová. Na vernisáž do galerie dorazily desítky studentů i pedagogů Ostravské univerzity. Docentka Michaela Terčová působila na Pedagogické fakultě Ostrava a později na Ostravské univerzitě již od roku 1976. „Nyní už jsem s prací na Ostravské univerzitě skončila, žiji u Svatého kopečku u Olomouce. Přesto se tady nesmírně ráda vracím. Slezskoostravská galerie je něco úžasného. Když jsem do ní přišla před několika lety poprvé, byla jsem až šokovaná. V Ostravě ani v Olomouci podobná galerie není, “ svěřila se výtvarnice. V minulosti Michaela Terčová již ve Slezskoostravské galerii vystavovala, a to společně se svými studenty. „Navzájem jsme konfrontovali Svoji tvorbu. Šlo o vzájemné obohacování nápady,“ vzpomínala na minulou výstavu Michaela Terčová. Poznamenala, že na současné výstavě jsou v drtivé většině její nová díla, která ještě nemohli návštěvníci galerií vidět. Vernisáž v úterý 12. listopadu zahájila galeristka Mgr. Věra Vahalíková, básně Michaely Terčové přečetla herečka Marie Viková. Michaela Terčová vystavuje od roku 1971. Měla množství samostatných i kolektivních výstav doma i v zahraničí. Zabývá se především volnou textilní tvorbou, kresbou a malbou. Výstava Textil Papír Slovo – Hotovo bude ve Slezskoostravské galerii otevřena do 19. ledna 2014.

 

Jan Král. Slezskoostravské noviny, prosinec 2013, s. 5