MÓDA JAKO UMĚNÍ. Inéz Bohdanová Bortoliová

23/3 2015

7. 2. – 16. 3. 2014
Vernisáž 6. února 2014 v 18:00 hodin

MÓDA JAKO UMĚNÍ. Inéz Bohdanová Bortoliová

Autorka o výstavě napsala:
Výstava obsahuje fotografie na téma módy, kterou vnímám jako umění. Vznikaly v rámci multimediálního fashion blogu „Móda jako umění" po dobu čtyř let. Ukázky fotografií jsou na stránkách www.modajakoumeni.cz. Fotografie byly vytvořeny také pro projekt Očima bloggerky Inéz. Móda je zde focena na neobvyklých místech, jako jsou střechy, sklepení, rampy, řepková pole, zámky, parky, mosty a další místa. Pro výstavu byla přednostně vybrána místa v rámci Moravy, i konkrétní místa v Ostravě. Výstava je doplněná vlastními modely dámského oděvu značky Martinez. Jedná se o umělecké i užitné kolekce oblečení, které navrhuji již čtvrtou sezónu pro veřejnost. Autorský ateliér sídlí v Ostravě.

Inéz Bohdanová Bortoliová, Vánoce 2013

Móda jako umění.
Fotografie i textil v galerii

Ve Slezskoostravské galerii se připravuje mimořádná výstava. Její název zní Móda jako umění aneb oživení české tvorby. Vernisáž se koná 6. února v 18 hodin. „Svou autorskou tvorbu představí Mgr. Inéz Bohdanová Bortoliová spolu s týmem fotografů fashion blogu Móda jako umění.cz," upřesňuje kurátorka galerie Mgr. Věra Vahalíková. „Něco takového jsme v galerii ještě neměli. Výstava bude oživením, vlastně i vykročením podobným směrem jako u výstav architektonických. I architektura může být uměním stejně jako oděvní tvorba nebo design," doplňuje Vahalíková. Výstava nabídne průřez autorskou tvorbou módní návrhářky. Na výstavu byly zařazeny také modely z její poslední kolekce, která byla nazvaná Hra s geometrií. „Modely v sobě skrývají geometrické tvary, ať už ve formě dvojitých předních dílů ve tvaru trojúhelníků, aplikací na bundách i topech nebo zkosenými stojáky na overalech. Ostré hrany trojúhelníků je možné vidět také na tvaru poutek, sedlech či náramenících," popisuje Inéz Bohdanová Bortoliová. Výstava bude doplněna o fashionbloggerské fotografie, které vznikaly po dobu čtyř let. Fotily se na neobvyklých místech, jako jsou střechy, sklepy, staveniště, vrakoviště, řepková pole, zámky, mosty, ale také v centrech různých měst. „Módu vnímám jako umění, ať už vytvářím styling nebo i přímo modely. Baví mě utvářet nové fashion styly nebo se inspirovat již objevenými a dále s nimi pracovat, vkládat do stylingu nové prvky, a je jedno zda moderní, či retro. Jako fashion bloggerka jsem si mohla během focení vyzkoušet také spoustu rolí. Třeba role harmonikářky v beranici, ustřižených rukavicích, s termoskou čaje a akordeonem pobavila mě i kolemjdoucí" vzpomíná Bohdanová.

Jan Král. Slezskoostravské noviny, únor 2014, s. 5

Mladá návrhářka vystavuje své modely i fotografie z ulic
Móda jako umění ve Slezskoostravské galerii

Vernisáž výstavy nazvané Móda jako umění aneb oživení české tvorby se konala ve Slezskoostravské galerii 6. února. Mgr. Inéz Bohdanová Bortoliová zde spolu s týmem fotografů blogu Móda jako umění.cz představuje svoji autorskou tvorbu. To znamená módní modely, ale také fotografie. „Něco takového jsme v galerii zatím neměli, výstava o módě je určitě oživěním," říká o výstavě kurátorka galerie Mgr. Věra Vahalíková. Výstava potrvá do 16. března. Inéz Bohdanová Bortoliová odpověděla Slezskoostravským novinám na několik otázek.
Výstavu jste nazvala Móda jako umění aneb oživení české tvorby. Ale je skutečně móda uměním?
Určitě ano. Vnímala jsem to tak odmalička. Někdy jsem až překvapená z toho, že lidé přistupují k módě tak komerčně a nevnímají ji jako kterýkoli jiný umělecký prostředek.
Přestavujete se jako fashion bloggerka. Nejsem si jistý, jestli si všichni umí představit, co tento pojem znamená...
Píšu svůj deník o módě na internetu. Kromě módního zpravodajství také články o historii módy, o různých stylech, událostech v oblasti módy a podobně. Stačí se podívat na www.modajakoumeni.cz.
Popíšete prosím, co vlastně v galerii vystavujete?
Jde jednak o modely značky Martinez, jejíž jsem návrhářskou a spoluproducentkou, jednak fashion bloggerské fotografie, které vznikaly na různých místech po dobu čtyř let.
Takže, zjednodušeně řečeno, Vaše modely a Vy v nich...
Ne tak docela, v jedné části výstavy vystavuji své modely, v další části pak jako bloggerka prezentuji i další značky, které se prodávají na českém trhu.
Je to Vaše první taková výstava?
Spolu s týmem fashion blogu děláme spoustu obdobných akcí, včetně například dobových módních přehlídek. Ale takovou výstavu jsme skutečně ještě nedělali. Oslovila jsem Slezskoostravskou galerii, jestli by neměla zájem rozšířit své portfolio i o oblast módy. Jsem moc vděčná, že to vyšlo.
Jak galerii hodnotíte?
Prostory jsou nádherné. Byla jsem překvapena, jak modely i fotografie v galerii vynikly. Jsem velmi nadšená. Ve výstavách budeme určitě pokračovat.
Během vernisáže jste se stala i jakousi průvodkyní návštěvníkům. Vykládala jste, že během focení na Vás čekala různá překvapení...
Když jsem se fotila jako harmonikářka, oblékla jsem se jako bezdomovec. Šlo o ukázku volného, streetového stylu. O přestávce mezi focením ke mně přišel jeden pán, a když viděl, jak se zahřívám čajem u klobouku s penězi, chtěl mi také nějaké přidat. Těšilo mě, že jsme tak přesvědčiví. Jako bychom byli součástí ulice. A o to šlo.

Jan Král. Slezskoostravské noviny, březen 2014, s. 5

Příloha:

Plakát