OSTRAVA STREET. MICHAEL URBÁNEK

23/3 2015

Fotografie z ulic Ostravy
5. 2.2014 – 30. 1. 2015

Vernisáž 4. 12. 2014 v 17 hodin

OSTRAVA STREET. MICHAEL URBÁNEK

Michael Urbánek o sobě:

Bydlím v Ostravě, kde také nejčastěji fotím. Fotografováním se intenzivněji zabývám od r. 2004, kdy jsem začal fotografovat krajiny a přírodu nedalekých Beskyd a Podbeskydí. Postupně jsem objevoval další žánry jako např. reportáž, architekturu (zejména industriální), portrét a street photo, neboli „pouliční fotografii".
Právě fotografiím z ulic města Ostravy je věnována tato výstava. Jedná se převážně o momentky a výjevy z běžného i nevšedního života v našem městě. Pro dokreslení atmosféry jsem přidal i několik fotek ostravské architektury.
Na nedávno položenou otázku jednoho z fotografovaných lidí na ulici, jak se mi fotí Ostrava, nyní znovu odpovídám, že dobře, protože Ostrava je fotogenická a v porovnání s jinými městy má svou vlastní a neopakovatelnou atmosféru.
Děkuji všem, kdo se ode mě v ulicích nechali „zvěčnit" a přispěli tím k uskutečnění této výstavy. Potvrzuje se tím mimo jiné jedinečnost a charakter obyvatel „ocelového srdce republiky", jejichž srdce rozhodně není z ocele...
Více z mé tvorby najdete na www.michael-urbanek.cz.

Výstava fotografií moravskoslezské metropole a jejích obyvatel
Michael Urbánek: Ostrava Street

Pětatřicetiletý ostravský grafik a fotograf Michael Urbánek představuje své fotografie ve Slezskoostravské galerii. Vernisáž se konala 4. prosince, výstava potrvá do 30. ledna.
Pane Urbánku, co návštěvníci galerie na Vaší výstavě uvidí?
Zhruba 130 fotografií z celé Ostravy. Jde o výběr z posledních desíti let mé práce. Nejstarší fotky vznikly před desíti lety, jiné před pár dny. Je to vůbec poprvé, co jsou fotografie vystavovány.
Můžete popsat, jakým způsobem Vaše fotografie vznikají? To chodíte po ulicích tak dlouho, až máte nějaký výsledek, nebo jde spíše o souhru náhod?
Snažím se mít při sobě vždy nějaký foťák. A to proto, kdybych se náhodou dostal do situace, která by stála za zvěčnění. Někdy jdu cíleně, projdu se městem a většinou neodcházím s prázdnou.
Hodně Vašich fotografií je ze sociálně problematických oblastí, Ostrava na Vašich fotkách vypadá často smutně a chudě...
To člověk pozná, až když těmi ulicemi opravdu chodí. Když jedete autem, podobné výjevy moc často neuvidíte. Když pak vstoupíte do lokalit, do kterých byste normálně nešel, narazíte na všechny tyto obrázky naprosto běžně.
Je Ostrava opravdu taková?
Říkám narovinu, že jsem se na taková témata předem nezaměřoval. Ale ono to tak nějak, plus mínus, bude. Mohl bych si třeba vybrat i pěknější ulice, to by pak ale nebyl celek. Sociální témata přicházejí sama a myslím, že v posledních letech ještě rostou. Bohužel, je to tak.
Čím fotíte? Patříte také do jednoho z nesmiřitelných táborů preferujících buď značku Canon, nebo Nikon?
Fotím většinou zrcadlovkou Canon. A někdy i kompaktem Nikon. Takže do žádného z táborů nepatřím a jsem vlastně pod obojí... /smích/
Fotíte i něco jiného než Ostravu?
Více fotografií najdete na mých stránkách www.michael-urbanek.cz. Zprvu jsem fotil krajiny. Beskydy, Podbeskydí, až pak jsem zamířil do drsnější Ostravy.
Dostal jste se někdy do potíží při focení lidí na ulicích?
Otázka je na místě, ale nedostal. Vše probíhá až neuvěřitelně jednoduše. Ke všem lidem přistupuji jako k sobě rovným. To je asi základ, aby takové fotky mohly vůbec vzniknout.
Co říkáte prostorám, ve kterých jsou Vaše fotografie vystaveny?
Slezskoostravská galerie se mi velice líbí. Prostory jsou nádherné, myslím, že na výstavy ideální.

Jan Král. Slezskoostravské noviny, leden 2015, s. 5