Řemeslo+poezie>architektura

23/3 2015

FAST, VŠB-TU
7. 4. – 23. 5. 2014
Vernisáž 7. 4. 2014 v 17:00 hodin

Řemeslo+poezie>architektura

Autoři o výstavě napsali:

Výstava ukazuje řemeslo jako základ úspěšné tvorby. V momentu, kdy se k ní přidá poezie, vzniká architektura a to je to, co si škola klade za cíl, kvalitní a pravdivou architekturu.
Katedra architektury, která je jednou z kateder Fakulty stavební Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava je nejmladší školou architektury v ČR. Byla založena jako obor architektury katedry pozemního stavitelství v roce 2002 na Fakultě stavební, která je jednou z fakult Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava - v ČR jediné školy specializované na hornictví a metalurgii, což odpovídá těžebnímu a hutnímu charakteru regionu Ostravska, ale i na geologii, elektrotechniku a informatiku, strojnictví, bezpečnostní inženýrství, ekonomiku a podzemní stavitelství.
Katedra architektury získala akreditaci bakalářské stupně v roce 2004 a magisterského stupně v červnu 2008. V rámci FAST spolupracuje katedra ar¬chitektury s následujícími provázanými katedrami (pozemní stavitelství, městské inženýrství, TZB atd.), čímž je zajištěna komplexnost vzdělání zvláště v bakalářském stupni studia, kdy je o tyto absolventy výrazný zájem z projekční a realizační stavebně architektonické praxe. V magisterském stupni studia architektury a urbanizmu je po náročném přijímacím řízení, jehož součástí jsou i talentové zkoušky, vzděláváno maximálně dvacet čtyři studentů v každém ze dvou ročníků - s důrazem na kvalitu architektonickou, urbanistickou a výtvarnou. Hlavním důvodem pro založení nové školy architektury v Ostravě, která je centrem sídelní a výrobní aglomerace o počtu 1,6 mil. obyvatel na poměrně malém, intenzivně využívaném, a málo uspořádaném území, je právě snaha o přípravu místních odborníků. Ti by měli vytvořit podmínky pro kultivovaný rozvoj a rekonstrukci architektonických a ur¬banistických hodnot regionu. Ten sousedí těsně s podobnou hornicko-hutnickou aglomerací Katowic na polské straně hranice. Spolupráce s polskými školami ar¬chitektury v Katovicích, Gliwicích a Opole je integrální součástí výuky os¬travské školy architektury. Realizuje se formou pracovních workshopů, expedic, odborných konferencí a účastí na přeshraničních grantových projektech.

Výstava je členěná do několika prostor, které vyjadřují nauku ve škole
1- prostor tvořivosti (věda a výzkum, plocha ke kresbě, urbanismus školy arch. P. Hurníka)
2- prostor zážitků (slideshow a krátké filmy prací, a radostí ze školního života)
3- prostor diplomů (nejlepší diplomy školy doc. P.Hrůši a arch. J. Kiszky, 2010-13)
4- prostor Slezské (nejlepší bakalářské a magisterské projekty ze Slezské Ostravy a Ostravy všeobecně, 2010-13)
Více info o katedře naleznete na http://fast10.vsb.cz
a http://www.fast.vsb.cz/226/cs/.

Enjoy the Architecture!

MgA. Vendula Šafářová, Ph.D.
Ing. arch. Klára Frolíková Palánová, Ph.D

Pozvánka na výstavu ve Slezskoostravské galerii
Řemeslo/poezie/architektura

Výstava bakalářských a diplomových prací studentů katedry architektury, VŠB TU Ostrava, FAST prezentuje nejlepší oceněnou studentskou tvorbu posledních třech let, mimo jiné ze Slezské Ostravy a okolí. Ukazuje metody a výsledky, které pomáhají ke zpracování architektonicko- urbanistických témat, včetně problematiky rekonstrukcí. Nabízí 3D architektonické modely, které doprovázejí samotné návrhy.

Jan Král. Slezskoostravské noviny, duben 2014, s. 5

Komentovaná prohlídka výstavy
7. 5. 2014

V rámci výstavy „řemeslo+poezie>architektura" připravila Slezskootravská galerie pro studenty středních škol komentovanou prohlídku. Ve středu 7. května 2014 Vás expozicí provede MgA. Vendula Šafářová, PhD., zástupkyně kurátorek výstavy, odborná asistentka na katedře architektury VŠB, která se zabývá popularizací architektury a umění. Studovala SUPŠ, VŠUP a ČVUT, absolvovala pracovní pobyt v Šanghaji a studijní pobyty v Jeruzalémě a Ipswitchi. Ve své práci upřednostňuje interdisciplinaritu jako zdroj inspirace.

Věra Vahalíková, galeristka

Řemeslo/poezie/architektura. Výstava ve Slezskoostravské galerii
Slezská Ostrava budoucnosti očima studentů architektury

Ve Slezskoostravské galerii se koná originální výstava studentů architektury.
Dům hudby naproti Mostu Miloše Sýkory, nové centrum Slezské Ostravy v areálu bývalého Dolu Petr Bezruč s hudebním klubem i kavárnou, lázně v někdejší koksovně Trojice, zábavní park v bývalém Dole Zárubek, vědecká knihovna ve Slezské Ostravě nebo rekonstrukce výrobní haly v Kunčičkách na multifunkční objekt. Taková je také Slezská Ostrava budoucnosti v představách studentů katedry architektury VŠB TU Ostrava, Fakulty stavební.
Univerzita vystavila ve Slezskoostravské galerii ty nejlepší bakalářské a diplomové studentské práce. Výstava dostala název Řemeslo+poezie> architektura a byla slavnostně zahájena v pondělí 7. dubna. „Práce studentů jsou pěkné, pro občany Slezské Ostravy navíc velice zajímavé. Studenti pracovali zejména v lokalitách, které máme sami v hledáčku a které by se měly změnit. Ať už jde o areál Dolu Petr Bezruč nebo Trojické údolí," řekla během slavnostního zahájení místostarostka MUDr. Hana Heráková.
Slavnostního zahájení se zúčastnil také rektor VŠB TU Ostrava prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc. „Spolupráce mezi univerzitou a Slezskou Ostravou je velmi dobrá. Pro všechny je takové řešení zajímavé. Vždycky říkám, že univerzita rovná se město a město rovná se univerzita," ocenil rektor Vondrák, že Slezská Ostrava poskytla prostory ve své galerii studentským projektům.
Že zatím taková spolupráce není příliš častá, potvrdil vedoucí katedry Ing. arch. Aleš Student. „Je to problém, bohužel. Z tohoto hlediska je výstava ve Slezské Ostravě mimořádná. Rádi bychom se Slezskou Ostravou navázali ještě bližší kontakt. Práce našich studentů se často věnují právě severní části Ostravy, která je někdejší průmyslovou činností asi nejvíce zbídačená," uvedl Student. Jak moc je možné přenést studentské návrhy do reality, není podle pedagogů v tuto chvíli až tak důležité. „U studentských prací nejde ani tak o to, aby byly proveditelné, ale aby studenti našli genia loci místa, které řeší. Aby si k místu našli vztah a pokusili se ho zvelebit. To je mnohem cennější," uvedl architekt Student.
Kurátorka výstavy Ing. arch. Klára Frolíková Palánová, Ph.D, na otázku, zda některé z návrhů nejsou možná až příliš odvážné, odpověděla, že od studentů jejich pedagogové odvahu naopak očekávají. „Jsou mladí, mají sílu, nápady, nejsou zatížení praxí. Někdy je k odvaze povzbuzujeme, někdy nás o ní přesvědčí sami," uvedla architektka.
„Možná někoho návrhy studentů překvapí, možná se někomu ani nebudou líbit. Ale o tom to je. Mladí vidí současnost jinak, cestují po světě. Jiný pohled, to je právě velký přínos této výstavy. Výborný je způsob provedení, naše galerie je pro podobné projekty jako dělaná," ocenila obsah výstavy místostarostka Hana Heráková.
Druhá kurátorka výstavy Mg.A. Vendula Šafářová, Ph.D, uvedla, že spolu s kolegy a studenty z univerzity připravovali výstavbu zhruba tři týdny. „Když se ke kvalitnímu řemeslu přidá poezie, vznikne architektura, která prosvětluje ducha a dává naději k lepšímu bytí a to je o co nám jde, inspirovat a léčit prostor," vysvětlila název výstavy Šafářová.
Výstava Řemeslo+poezie> architektura potrvá ve Slezskoostravské galerii do 23. května.

Jan Král. Slezskoostravské noviny, květen 2014, s. 3

Příloha:

pozvánka na vernisáž výstavy „řemeslo+poezie>architektura“

plakát na výstavu „řemeslo+poezie>architektura“