TVÁŘ (A) KRAJINY. Jelena Jedličková

23/3 2015

30. 5. – 22. 6. 2014
Vernisáž 29. 5. v 17:00 hodin

TVÁŘ (A) KRAJINY. Jelena Jedličková

O autorce:

Narodila se v Opavě (1950).
Od roku 1955 žije v Ostravě.
Na ZUŠ prošla ateliérem malíře Jaroslava Kapce a průpravou pro figurální modelování u sochaře Otty Ciencialy. V letech 1968–1972 studovala obor průmyslové výtvarnictví se zaměřením na design na SUPŠ v Uherském Hradišti, a to u pedagogů Jaroslava Kadlece, Jiřího Jašky a Vladislava Vaculky.
Po absolutoriu pracovala jako výtvarnice v propagačních odděleních ostravských firem a institucí. V letech 1991–2011 učila malbu a grafiku na ZUŠ v Ostravě.
Je členkou Unie výtvarných umělců ČR; pravidelně se zúčastňuje spolkových výstav.
Zaměřuje se na krajinu, figurální objekty, portrét a nefigurativní témata; jednotlivé oblasti se často prolínají, otevírají vážným, hravým i ironickým způsobem podstatné otázky lidské existence, vzdalujíce se od chvilkové aktualizace sdělení nebo módnosti. Zasahuje do oblasti malby, grafiky, kresby a kombinovaných technik; několik jejích objektů se stalo součástí výtvarného řešení interiérů veřejných budov.
Její práce jsou zastoupeny v soukromých sbírkách v České republice, Německu, Kanadě, USA, Francii a Chorvatsku.
Dosud vystavovala nejčastěji na Ostravsku, Karvinsku nebo Frýdecko-Místecku, ale také v chorvatském Splitu (2005), Plzni (V. Mezinárodní bienále kresby, 2005), Novém Dvoře u Opavy (Feminae, 2007), Hodoníně (2010) nebo polském Olkuszu (2012).
Poslední autorská výstava „Tajemné lidství" proběhla v roce 2013 v ostravském klubu Atlantik; spojila se s poezií Jarmily Kučerové inspirovanou jejími obrazy.
Ve spolupráci s Jarmilou Kučerovou vydala v roce 2013 sbírku „Doteky hlubin".

Jelena Jedličková

Výstava Tvář (a) krajiny. Ostravská výtvarnice ve Slezskoostravské galerii
Jelena Jedličková. Přestali jsme si vyprávět

Ostravská výtvarnice Jelena Jedličková představila ve Slezskoostravské galerii výstavu nazvanou Tvář (a) krajiny.
Vernisáž se konala ve čtvrtek 30. května, výstava skončila 22. června.
„Slezskoostravská galerie je fantastická, snad osm let jsem kolem ní chodila a nikdy jsem neměla možnost vstoupit. Až poté, co jsem ji uviděla, jsem si uvědomila její úroveň, hloubku a prostor," řekla výtvarnice. Podle Jedličkové podobná galerie v celé Ostravě neexistuje. „Všem výtvarníkům v Ostravě bych doporučila, aby ve Slezskoostravské galerii vystavovali," dodala.
Obsahem výstavy Tvář (a) krajiny byly grafické listy, malby krajiny a koláže. „Několik let se zajímám o podoby lidské komunikace. Ptám se, proč už se spolu ani nebavíme. Kvůli všem počítačům a mobilům jsme si mezi sebou přestali vyprávět," řekla výtvarnice o své tvorbě.
Jelena Jedličková se narodila v roce 1950 v Opavě, od roku 1955 žije v Ostravě. Vystudovala SUPŠ v Uherském Hradišti, obor průmyslové výtvarnictví se zaměřením na design. Působila jako výtvarnice v propagačních odděleních ostravských firem a institucí, v letech 1991 až 2011 učila malbu a grafiku na ZUŠ v Ostravě. Zaměřuje se na krajinu, figurální objekty, portrét a také nefigurální témata. Její práce jsou zastoupeny v soukromých sbírkách v ČR, Německu, Kanadě, USA, Francii a Chorvatsku. Poslední její autorská výstava se konala v klubu Atlantik v roce 2013, jmenovala se Krajina lidství. Spojila ji s poezií ostravské autorky Jarmily Kučerové. Rovněž ve spolupráci s Jarmilou Kučerovou vydala v roce 2013 sbírku Doteky hlubin.

Jan Král. Slezskoostravské noviny, červenec 2014, s. 3

Příloha:

pozvánka na vernisáž J. Jedličkové

plakát k výstavě J. Jedličkové