GABRIELA NOVÁKOVÁ & VRATISLAV VARMUŽA

21/4 2015

10. 4. – 31. 5. 2015

Vernisáž 16. 4. 2015 v 17:00 hodin

GABRIELA NOVÁKOVÁ & VRATISLAV VARMUŽA

Tisková zpráva:

Výstava: Gabriela Nováková &Vratislav Varmuža

Vernisáž 16. 4. 2015 v 17. hodin, úvodní slovo dr. Jiří Jůza

26. 5. 2015 v 17.00 hodin Podvečerní čaj s Vratislavem Varmužou, komentovaná prohlídka

do 31. 5. 2015, otevřeno po-pá 10.00-11,30, 12,30-17,00 hod., so-ne 10,00-16,00 hod.

Slezskoostravská galerie, Těšínská 35, Ostrava, tel.: 599410426

Gabriela Nováková (1964 v Ostravě) studovala SUPŠ v UH. Hradišti, Pedagogickou fakultu v Ostravě, Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs v Paříži, v r. 1989 promovala jako akademický malíř na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Od r. 2005 učí na Fakultě architektury ČVUT na Ústavu výtvarné tvorby v Praze. Žije a pracuje v Praze a Rožnově pod Radhoštěm. Zabývá se kresbou, malbou, grafikou, realizacemi v architektuře, ilustracemi knih, grafickým designem. Uspořádala
27 samostatných výstav, zúčastnila se více než 50 skupinových výstav, několika Mezinárodních bienále kresby a mezinárodních plenérů v Polsku. Je zastoupena ve sbírkách: Galerie výtvarného umění v Ostravě; Museum of Contemporary Graphic Art, Fredrikstad, Norsko; Artotéky města Plzně; Diecézního muzea v Řezně, Německo; Farního úřadu sv. Wolfganga Řezno, Německo; Nadace Alexandra von Humboldta, Bonn, Německo; Galeria Sztuki Wspolczesnej, Olkusz, Polsko; Památník národního písemnictví – Kabinet ex libris Chrudim a v soukromých sbírkách doma i v zahraničí.

www.gabrielanovakova.cz

Vratislav Varmuža (1934 ve Spytihněvi) studoval na Obchodní akademii v Uherském Hradišti, Střední uměleckoprůmyslové škole tamtéž, v roce 1959 promoval na Filozofické fakultě Palackého univerzity v Olomouci. Zabývá se keramikou, kresbou a počítačovou grafikou. Učil na Střední uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti, LŠU v Ostravě a na Ostravské univerzitě. Žije a pracuje v Ostravě. Realizoval tři desítky plastik v architektuře. Uspořádal 36 samostatných a zúčastnil se více než 100 skupinových výstav v ČR
a v zahraničí. Byl účastníkem řady polských Konfrontacij a plenérů.

Je zastoupen ve sbírkách: Galerie výtvarného umění v Ostravě; Státní galerie ve Zlíně; Slezského muzea v Opavě, Vlastivědného muzea v Olomouci; Galerie Slováckého muzea v Uherském Hradišti; Galeria Sztuki Wspolczesnej, Olkusz, Polsko; Památník národního písemnictví – Kabinet ex libris Chrudim; Jonkopings lans musea ve Švédsku a v soukromých sbírkách doma i v zahraničí.

www.vratislavvarmuza.cz

Gabriela je dcerou Vratislava Varmuži. Je to jejich již dvanáctý společný výstavní projekt (Krakov, Olkusz, Chelmek v Polsku, u nás: Havířov, Uh. Hradiště, Ostrava aj.).

Gabriela Nováková vybrala na ostravskou výstavu několik ranějších prací, černobílých kreseb většího formátu z cyklu Otepi. Její blízký vztah k rodnému městu a zájem o jeho historii dokumentují tři mapy vycházející z autentických kartografií Ostravy (Ostrava 1792, Doly a kolonie v Ostravě, Doly v Ostravě a řeka Odra a Ostravice). Vystavuje také šité kresby, počítačovou grafiku a drobné objekty – ty jsou součástí projektu „Anna“, v němž zachycuje fiktivní fragmenty ze života své prababičky. Propojením svých vizualizovaných vzpomínek s detaily dobových fotografií a map a jejich vrstvením vypráví krátké příběhy. Prostřednictvím těchto příběhů hledá vlastní kořeny a dotváří stopy rodinné paměti.

Vratislav Varmuža do Slezskoostravské galerie přivezl pět figurálních vysokožárných keramických plastik s kovovými glazurami, větší výběr počítačové grafiky a deseti minutovou filmovou smyčku několika autorových digitálních souborů z pracovní složky Picassa - Já a Pořád jsem to já, ve výběru Kryštofa Nováka. Celé Varmužovo kreativní dílo, až na výjimky, je tmavého nostalgického ladění často s expresivním gestem, v němž autor zobrazuje nejčastěji sám sebe a prozrazuje své pocity a smýšlení. Vystavená kolekce je jakousi malou rekapitulací a dokumentuje šíři jeho tvorby.

Gabriela Nováková

Dcera a otec vystavují ve Slezskoostravské galerii

Gabriela Nováková, Vratislav Varmuža

SLEZSKÁ OSTRAVA/ Díla Gabriely Novákové a jejího otce, doc. Mgr. Vratislava Varmuži, jsou až do
31. května k vidění ve Slezskoostravské galerii. Výstava ve Slezskoostravské galerii není první společnou výstavou otce a dcery. Protože jsou spřízněni nejen pokrevně, ale i umělecky, vystavovali společně už dvanáctkrát, a to v České republice i v zahraničí. Na výstavě ve Slezskoostravské galerii Vratislav Varmuža představuje své plastiky hlav a sérii grafik, které jsou převážně vlastními autoportréty. Gabriela Nováková instalovala díla inspirovaná nálezem babiččina deníku zaznamenávajícího její cestu do Paříže a soubor grafik, kterým za předlohu sloužily mapy a plány. Návštěvníci galerie uvidí i mapku někdejších ostravských dělnických kolonií.

Výstavu zahájil ve čtvrtek 16. dubna ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě Mgr. Jiří Jůza, Ph. D. „Musím přiznat, že už jako malinký jsem vousatého sochaře Vratislava Varmužu obdivoval. Připomínal boha z antické mytologie, který tvoří svýma rukama krásná díla,“ řekl Jůza. „Varmuža dále tvoří, objevuje nové techniky, výrazně existenciální ráz jeho tvorby je stále přítomen,“ doplnil Jůza. Varmužova díla podle Jůzy připomínají kroniku a podobně je tomu i s dílem jeho dcery Gabriely Nová- kové. „Vrací se nejen ke kořenům rodinného života, ale i kořenům lidství,“ uvedl na adresu Novákové ředitel GVUO. Vratislav Varmuža, který loni oslavil 80. let, během vernisáže všem přítomným poděkoval. A to včetně vedení obvodu za možnost vystavovat „v tak krásné galerii“. „Shromáždil jsem minimální výběr z toho, co dělám,“ řekl o obsahu výstavy rodák ze slovácké Spytihněvi, který trvale žije a tvoří v Ostravě. Více o obou umělcích na www.vratislavvarmuza.cz a www.gabrielanovakova.cz.

Jan Král, Slezskoostravské noviny, květen 2015, str. 5