Ostravská muzejní noc 2015 ve Slezskoostravské galerii

10/6 2015

Zveme Vás v sobotu 13. června 2015 od 16:00 do 24:00 na Ostravskou muzejní noc. Její součástí ve Slezskoostravské galerii bude

Ostravská muzejní noc 2015 ve Slezskoostravské galerii

16.00–24.00

Volná prohlídka výstavy Złota linia

Výstava představuje kresby, malby, grafiku, keramiku, fotografie, dřevořezby či prosvětlené instalace ze skla a kovu. Autoři těchto děl pocházejí převážně z Polska, ale vystaveny jsou i práce umělců z Ukrajiny, Norska, Německa a České republiky. Organizátorem a patronem výstavy je Generální konzulát Polské republiky v Ostravě.

16.00–22.00

Nevšední kávový catering s Mental Café

Vychutnejte si občerstvení, které vám nabízí pojízdná kavárna s obsluhou z řad lidí s mentálním postižením.

18.30–19.00, 19.30–20.00, 20.30–21.00

Hudební performance (3 bloky)

Světová premiéra nového hudebního formátu, hudební karikatury! Jiří Surůvka a Jan Gajdica zachycují hudebními prostředky vaši podobu (pravou i levou tvář).

 

Slezskoostravská galerie se v sobotu 13. června zapojila do projektu Ostravská muzejní noc. Návštěvníci galerie se stali svědky hudební performance, která, podle jejích tvůrců, byla světovou premiérou nového hudebního formátu, totiž hudební karikatury. Třemi hlavními aktéry byli ostravský výtvarník a pedagog Doc. Mgr. Jiří Surůvka, jeho pes Emil a také hudebník Mgr. Jan Gajdica. „Já mám na starost verbální stránku, Jan Gajdica hudební a Emil rytmickou,“ oznamoval příchozím Jiří Surůvka. Návštěvníci byli usazování na židli, Jiří Surůvka popisoval jejich vizáž, Jan Gajdica hrál a Emil rytmicky štěkal. Zvukový portrét své osobnosti si mohli příchozí zaznamenat na své mobilní telefony. „Napodobujeme tak umělce na Karlově mostě, kteří malují portréty do dvou minut,“ žertoval Surůvka.

Do Ostravské muzejní noci se letos zapojil rekordní počet sedmatřiceti ostravských institucí.

Jan Král. Slezskoostravské noviny, červenec 2015, str. 5