ZLATÁ LINIE Polsko

27/5 2015

5. 6. - 31. 7. 2015

Vernisáž 5. 6. 2015 v 17:30 hodin

ZLATÁ LINIE Polsko

Pozvání na vernisáž

Ve Slezskoostravské galerii se koná v pátek 5. 6. v 17. 30 hodin vernisáž výstavy polských výtvarníků nazvaná Zlota Linia. Vernisáž zahájí starostka obvodu MVDr. Barbora Jelonková spolu s generální konzulkou Polské republiky v Ostravě Annou Olszewskou. Výstava potrvá do 31. 7.

Jan Král, Slezskoostravské noviny, červen 2015, str. 5

 

 

Mezinárodní umělecká skupina a originální výstava

Złota Linia ve Slezskoostravské galerii

 

SLEZSKÁ OSTRAVA/ Výstava umělecké skupiny Złota Linia byla zahájena v pátek 5. června ve Slezskoostravské galerii. K vidění jsou kresby, malba, grafika, keramika, fotografie, dřevořezby či prosvětlené instalace ze skla a kovu. Autoři těchto děl pocházejí převážně z Polska, ale také z Ukrajiny, Norska, Švýcarska, Německa a České republiky. Výstavu slavnostně zahájili generální konzulka Polské republiky v Ostravě Anna Olszewska a místostarosta Slezské Ostravy Ing. Roman Goryczka.

„Złota Linia svou rozmanitostí patří mezi nejoriginálnější umělecká sdružení, nejen pokud jde o bohatství rozvíjených forem uměleckého vyjádření. Jde o svéráznou skupinu lidí, které spojuje opravdový tvůrčí zápal a především skutečné pouto přátelství i vzájemné duchovní blízkosti, překračující všechny hranice,“ konstatovala konzulka Olszewska. Místostarosta Goryczka připomenul, že Slezskoostravská galerie je podobným projektům vždy otevřena. „Je nám ctí poskytnout prostory takovéto výstavě,“ uvedl. Umělci zabývající se různými obory umění, pocházející z různých kulturních prostředí i různých koutů země, se potkali v roce 2008 na internetovém portálu GoldenLine. V roce 2009 uspořádali první společnou výstavu ve městě Mszana Dolna. Od té doby do dnešního dne uspořádali 17 úspěšných výstav v celém Polsku a svá díla na nich představilo více než 70 umělců.

„Výjimečný charakter skupiny Złota Linia spočívá v tom, že představuje širokou škálu forem umělecké výpovědi: hudbu, tanec, sochařství, keramiku, instalace, poezii, malířství, grafiku i paradivadelní formy. Výstava v Ostravě je první výstavou skupiny Złota Linia v zahraniční,“ konstatoval jeden ze zakladatelů skupiny, karikaturista a malíř Andreas A. Malecki. Výstava Złota Linia potrvá ve Slezskoostravské galerii do 31. července. Více fotografií na www.slezska.cz

V měsíci srpnu je Slezskoostravská galerie uzavřena.

Jan Král. Slezskoostravské noviny, červenec 2015, str. 5