VÝBĚR Z DOMÁCÍCH ÚKOLŮ Z LET 2003 – 2015

11/2 2015

ve spolupráci s Galerií La Femme Praha

6. 2. – 31. 3. 2015

Vernisáž 5. 2. 2015 v 17:00 hodin

VÝBĚR Z DOMÁCÍCH ÚKOLŮ Z LET 2003 – 2015

Tisková zpráva k výstavě:

VÝBĚR Z DOMÁCÍCH ÚKOLŮ GALERIE LA FEMME ve Slezskoostravské galerii v Ostravě

6. 2. – 31. 3. 2015

VI. Domácí úkol: Mona Lisa, Antonín Sládek

Již od roku 2000 zadává Galerie La Femme nejlepším českým výtvarným umělcům takzvané Domácí úkoly na předem dané téma.

Prvním z takovýchto úkolů bylo téma Žena a fotografie. Námět vznikl podle fotografie Jana Lipiny z roku 1977, na které žena hledí ze tmy a přes své rameno upírá pohled do světlé zahrady. Tento Pohled na západ, jak byla fotografie později nazvána, se stal motivací pro zadání tématu Pocta jedné fotografii. Projektu se zúčastnili například Josef Mžyk se svým obrazem Interiér, Michael Rittstein s obrazem Třpyt nebo Jan Souček s dílem Příroda u okna.
Dalším námětem byl slavný obraz Edouarda Maneta Snídaně v trávě. Výtvarníky provokoval k nejrůznějším variacím a asociacím, a byla tak vytvořena mnohdy vtipná díla jako například Snídaně starých pánů od Aloise Mikulky nebo Snídaně v marihuaně Jiřího Šorma.
Navazovaly i další Domácí úkoly, jejichž zadání znělo Malá pocta velké Edith, Venuše, Žena a automobil, Mona Lisa, Žena, víno, zpěv, Vyhnání z ráje, S vodou mě baví svět, Autoportrét, Avignonské slečny, Žena v zajetí techniky, Srdeční záležitost, Žena v pohybu, Žena a zvíře, Cherchez La Femme, Žena a architektura, Z jeviště, Český advent, Žena a móda, Pocta Bohumilu Hrabalovi a zatím poslední Zimní sporty.

Na současné výstavě ve Slezskoostravské galerii budou moci návštěvníci zhlédnout díla ze všech dosavadních Domácích úkolů a také obrazy z velké výstavy Pocta Bohumilu Hrabalovi,

2

která byla vystavena v Praze na Staroměstské radnici, v Českém centru Budapešti,

v Pražském domě v Bruselu, Prievidzi, Kroměříži a na dalších místech. Akce se konala u příležitosti 100. výročí narození Bohumila Hrabala v roce 2014.

V Ostravě se také představí zcela nový Domácí úkol, který je v roce 2015 věnován tématu zimních sportů.

Podívat se můžete na díla Jiřího Anderle, Michaela Rittsteina, Borise Jirků, Tomáše Hřivnáče, Davida Vávry, Antonína Sládka, Zdeňka Jandy, Milana Chabery a mnoha dalších.

Monika Lipinová

Únorová výstava ve Slezskoostravské galerii. Anderle, Rittstein a další

Domácí úkoly Galerie La Femme

SLEZSKÁ OSTRAVA/ Ve čtvrtek 5. února v 17 hodin bude ve Slezskoostravské galerii zahájena výstava Domácí úkoly, která vznikla ve spolupráci s pražskou Galerií La Femme. „Vystavena budou díla Jiřího Anderle, Michaela Rittsteina, Borise Jirků, Tomáše Hřivnáče, Davida Vávry, Antonína Sládka, Zdeňka Jandy, Milana Chabery a mnoha dalších,“ informuje galeristka Mgr. Věra Vahalíková. Pražská Galerie La Femme zadává významným českým výtvarným umělcům takzvané Domácí úkoly na předem dané téma již od roku 2000. Prvním z takovýchto úkolů bylo téma Žena a fotografie. Námět vznikl podle fotografie Jana Lipiny z roku 1977, na které žena hledí ze tmy a přes své rameno upírá pohled do světlé zahrady. Tento Pohled na západ, jak byla fotografie později nazvána, se stal motivací pro zadání tématu Pocta jedné fotografii. Projektu se zúčastnili například Josef Mžyk se svým obrazem Interiér, Michael Rittstein s obrazem Třpyt nebo Jan Souček s dílem Příroda u okna. Dalším námětem byl slavný obraz Edouarda Maneta Snídaně v trávě. Výtvarníky provokoval k nejrůznějším variacím a asociacím, a byla tak vytvořena mnohdy vtipná díla jako například Snídaně starých pánů od Aloise Mikulky nebo Snídaně v marihuaně Jiřího Šorma. Navazovaly i další Domácí úkoly, jejichž zadání znělo Malá pocta velké Edith, Venuše, Žena a automobil, Mona Lisa, Žena, víno, zpěv, Vyhnání z ráje, S vodou mě baví svět, Autoportrét, Avignonské slečny, Žena v zajetí techniky, Srdeční záležitost, Žena v pohybu, Žena a zvíře, Cherchez La Femme, Žena a architektura, Z jeviště, Český advent, Žena a móda, Pocta Bohumilu Hrabalovi. „Na výstavě ve Slezskoostravské galerii budou moci návštěvníci zhlédnout díla ze všech dosavadních Domácích úkolů, a také obrazy z velké výstavy Pocta Bohumilu Hrabalovi, která byla vystavena v Praze na Staroměstské radnici, v Českém centru Budapešti, v Pražském domě v Bruselu, Prievidzi, Kroměříži a na dalších místech. Akce se konala u příležitosti 100. výročí narození Bohumila Hrabala v roce 2014,“ upřesňuje Věra Vahalíková. „Představí se zde také zcela nový Domácí úkol, který je v roce 2015 věnován tématu zimních sportů,“ doplňuje. Výstava bude otevřena do 31. března.

Jan Král: Slezskoostravské noviny, únor 2015, str. 5

Přední čeští výtvarníci ve Slezskoostravské galerii

Výběr z domácích úkolů

Slezská Ostrava/ Celkem 85 děl předních českých výtvarníků je možné shlédnout ve Slezskoostravské galerii na výstavě nazvané Výběr z domácích úkolů.

Výstavu zahájila ve čtvrtek 5. února místostarostka Slezské Ostravy Ing. Ivona Vaňková. „Do budoucna chceme Slezskoostravskou galerii ještě více oživit a otevřít lidem,“ řekla místostarostka. Dávat výtvarníkům domácí úkoly bylo nápadem kurátora Miroslava Lipiny z pražské galerie La Femme. „Pětadvacet let jsem v Praze pořádal výstavy, spoustu výtvarníků znám osobně,“ vysvětlil Lipina. V roce 2003 proto požádal Oldřicha Kulhánka, Adolfa Borna a některé další, aby zkusili namalovat za domácí úkol obraz podle fotografie.

„Když výtvarníci viděli výsledky, natolik se jim líbili, že se hned dožadovali dalších úkolů“, usmívá se Miroslav Lipina. Do letošního roku tak výtvarníci dostali dvaadvacet úkolů. Zadáním se staly obrazy jako Avignonské slečny, Mona Lisa, Snídaně v trávě nebo také témata Pocta Bohumilu Hrabalovi či Český advent. Zatím posledním výtvarným zadáním se staly zimní sporty. Obrazy inspirované hokejisty či dalšími sportovci mají ve Slezskoostravské galerii premiéru.

Miroslava Lipinu Slezskoostravská galerie velice překvapila. „Moc pěkné prostory, jsem nadšen. Opravdu mne těší, že jsem do Slezské Ostravy přivezl tolik obrazů.“

Výstava je otevřená do 31. 3. 2015

Jan Král. Slezskoostravské noviny, březen 2015, str. 5

Příloha:

pozvánka na vernisáž

plakát

TZ - Domácí úkoly