Liskova vila se poprvé představila veřejnosti

Liskova vila se poprvé představila veřejnosti. V domě jsou původní vypínače, zásuvky, zasouvací dveře i unikátní kotel. Národní kulturní památka - funkcionalistická perla Ostravy z 30. let 20. století byla poprvé ve své historii zpřístupněna široké veřejnosti.


Chlouba slezskoostravského městského obvodu - slavná vila Eduarda Lisky, která se před dvěma lety stala národní kulturní památkou, odhalila svou krásu i zevnitř po dvě poslední srpnové soboty. Stojí ve svahu Hladnov poblíž fotbalového stadiónu Bazaly na Čedičově ulici.
Historii Liskovy vily, které se také říká Šlapetova podle architektů - bratrů Šlapetových, přiblížil přítomným ostravský historik umění Martin Strakoš a profesor Vladimír Šlapeta, jeden z potomků slavných architektů.
Slavný dům je pod dohledem památkářů. I díky jejich přísnému dohledu se podařilo dochovat původní interiér, který je v dobrém stavu. Ve vile jsou původní zásuvky, vypínače, zasouvací dveře, svítidla, umyvadla i unikátní kotel, kterým se dům vyhřívá.
Do slavné vily zavítal v sobotu 21. srpna také starosta Antonín Maštalíř. "Jsem opravdu hrdý na to, že jsem mohl vidět tuto národní památku na vlastní oči. Majitelce - paní doktorce Doležílkové jsem daroval palmu. Myslím, že se bude před obrovskou prosklenou stěnou krásně vyjímat," řekl starosta a hned v pondělí nechal pandanus do vily převézt.
"Vůbec jsem nečekala, že mi tu palmu přivezete tak rychle. Politici spíš slibují, než konají," přivítala starostu Drahoslava Doležílková a dodala, že je nesmírně ráda, že může její vilu vidět i veřejnost. "Bylo tady opravdu hodně lidí, mnozí ze zahraničí. Všichni se mi podepisují do Knihy návštěv, takže tady mám poděkování nejen v angličtině nebo němčině, ale také v korejštině," ukazuje na pro nás poněkud nečitelné klikyháky Doležílková.
K nádherné vile patří i rozlehlá zahrada, která však potřebuje neustálou péči. Paní Doležílkovou však její nepřetržitá údržba už zmáhá. "Už jsem se domluvil se synovcem, který se specializuje na zahradní architekturu, že dá zahradu do pořádku. Samozřejmě to bude konzultovat s památkáři," uzavřel starosta.

ARCHITEKTONICKÁ PERLA Liskova vila - národní kulturní památka - byla díky vstřícnosti majitelky - doktorky Drahoslavy Doležílkové - zpřístupněna veřejnosti. Mezi prvními návštěvníky byl i starosta Antonín Maštalíř. Hned další den přivezl palmu, která teď zdobí rozlehlou prosklenou halu.

Foto/ Marie Stypková